2 Kasım 2014 Pazar

OKUDUM 16#BİZİM ATATÜRK-AHMET AKGÜL



29 ekim Cumhuriyet Bayramında yapılacak en anlamlı şeylerden biri atamız ile ilgili bir kitap okumaktır sanırım ve bende öyle yaptım.Ahmet AKGÜL ortaya çok güzel bir eser çıkarmış zira Mustafa Kemal ATATÜRK'ün belki de hiçbir yerde duymadığımız bilgileri vardı kitapta.Lafı fazla uzatmadan kitapta yer alan ve benim de ilgimi çeken yerleri sizinle paylaşmak isterim:


-Makbule Hanım,soyadı kanunu çıktığında "ATADAN"soyadını almıştı.Atatürk soyadı hiçkimseyle,öz kızkardeşiyle bile paylaşılamazdı!

-Tıpkı İsmet Paşa'nın annesi,sevgili dostumuz Erdal İnönü'nün ninesi Cevriye Hanım'ın da "TEMELLİ" soyadını aldığı gibi...İnönü ismi ,annesi için geçerli olamıyordu.

-Atatürk 'ün ,babası Ali Rıza Efendi'yi küçük yaşta yitirdiğini hepiniz biliyorsunuz.Peki,Zübeyde Hanım'ın yeniden evlendiğini biliyor musunuz?Belki bunu da duymuşluğunuz vardır da,Atatürk'ün üvey babasının adını bilen var mı aranızda?
Söyleyeyim:Ragıp Efendi.
Ragıp Efendi'nin ,başka bir hanımdan iki oğlu vardı:Hasan ve Süreyya.
Atatürk'ün üvey kardeşi Hasan da ,tıpkı Ali Rıza Efendi gibi gümrük memuruydu.Süreyya'nın intihar ettiği söylenir.
İşte ünlü Fikriye Hanım da ,o Ragıp Efendi 'nin kardeşi Albay Hüsamettin Bey'in kzıdır.

Evet bu ve bunun gibi daha birçok bilinmeyen vardı bu kitapta,Atamızı daha yakından tanımak için alın okuyun derim...



1 yorum:

  1. Merhaba
    Evet kahve içmeye geldik :) Bize aslında tarih düzgün öğretilmiyor. Bundan dolayı bazı olay süreç içinde anlatılırken olayların ayrıntıları es geçiliyor. Fakat bu ayrıntılar olayların o günkü şartlar altında nasıl olduğunu bize gösterebiliyor. Bende mesela Atatürk'ün kongreler sırasında böbrek ağrısı çektiğini, başkomutanlık meydan muhaberesine kaburgası kırık katıldığını yeni öğrendim. Yada Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u Fethetti ama 3 gün yağma ettirdiğini sonradan öğrendim. Bunlar bazen ayrıntı gibi görünse de olayların ne şartlardan gerçekleştiğini, olayların neden yapıldığını bize göstermesinde önemlidir.
    Uzun bir yorum oldu :)

    YanıtlaSil