11 Ağustos 2014 Pazartesi

OKUDUM 2 # Dünyayı Döndüren Adam Galileo-Alfred Engelbertoviç ŞTEKLİ

   

Galileo 15 Şubat 1564'te İtalya'nın Pisa şehrinde doğdu.Babası o dönemin tanınmış müzisyenlerinden olan   Vincenzo Galile­i idi. Galileo lk tahsilini Floransa'da yaptı.Babası daha önce kendisinin matematikle uğraşması nedeniyle bütün mal varlığını kaybetmişti bu yüzdende oğlunun tıp eğitimi. almasını istiyordu.Galileo  babasının isteğine uyarak Pisa Üniversitesi'nde tıp okumaya karar verdi.
   Babasının bir arkadaşı olan matematik öğretmeni Ricci, Galileo'yu oldukça etkiledi ve Galileo babasının karşı çıkmasına rağmen özel matematik dersleri almaya başladı,daha sonrada kendisi özel matematik dersleri verdi. Bu derslerde Arşimed'in çalışmalarını öğrendi.
   Galileo Pisa Üniversitesi'ndeki eğitimi sırasında tıp dalından vazgeçti ve felsefe ile matematik çalışmaya karar verdi.1589'da Pisa Üniversitesi'nde matematik profesörü oldu ve daha sonra Padua üniversitesine geçti.
   22 yaşında "Hidrostatik Terazi" kitabını yayınlayarak bilim dünyasının ilgisini çekti. O dönemde Aristoteles geleneği izlenerek bir cisim ne kadar ağır olursa, o kadar hızlı bir şekilde yere düşeceği düşünülüyordu.Galileo tüyyaprak gibi cisimlerin yere daha yavaş düşmesinin nedeni olarak geniş yüzeylerinin hava ile sürtüşmesi olduğunu gösterdi. Havasız bir ortamda bütün cisimlerin yere aynı hızda düşeceğini iddia etti.




   1609 yılında Hollanda'da teleskobun icadını öğrendi ve ertesi yıl daha üstün bir teleskop geliştirdi. Sonrasında Ay'ın yüzeyi, Güneş'teki lekeleri, Jüpiter'in uydularını keşfetti. Gökbilimi çalışmaları Galileo'yu oldukça ünlü yapmıştı.





   16. yüzyılda Polonyalı Kopernik, Güneş merkezli kendi evren modelini geliştirmişti. Galileo dünyanın güneşin etrafında döndüğü yönündeki Kopernik kuramını destekliyordu ve bu kilisenin büyük tepkisini çekmişti. Kilise bu teorinin Kutsal Kitap'ta Yeşu'nun Güneş'e hareket etmeme emri vermesine ters düştüğünü düşünüyordu. Galileo Roma'da Engizisyon mahkemesi önünde sorguya çekildi. Engizisyon toplandı ve sonunda Galileo'nun teorisinin asılsız ve dine aykırı olduğu kararını verdiler.1616 yılında Galileo'nun bu kuramları desteklemesi ve öğretmesi kilise tarafından yasaklandı. Galileo idam edilirken söylediğini inkar etmesi şartıyla idamının iptali belirtilirken Galileo "Görmedim, Duymadım ve Bilmiyorum" diyerek kendini idam sehpasından kurtarmıştır.
   "Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar" eserini Papalığın izni ile 1632'de bastırdı. Kitap Kopernik'in teorisini destekleyen ve karşı çıkan iki adamın tartışması üzerineydi. Galileo mahkeme öncesi gözaltına alındı ve ömür boyu hapse mahkum edildi.Sonrasında cezası ev hapsine çevrildi ve Kopernik'in kuramına karşı çıkmaya zorlandı.
   Galileo ileri yaşlarında körlük geçirdi önce sağ gözü kör oldu yavaş yavaş da sol gözünü kaybetmeye başladı bunlar olduğunda 76 yaşındaydı ve tek üzüldüğü şey gökyüzünü inceleyemeycek olmasıydı  ama buna rağmen yazmaya devam etti ve 8 Ocak 1642'de hayatını kaybetti.

..........................................................................................................................................................
"Su kanalında normal hızla ilerleyen , içi su dolu bir kayığı düşünelim " diye yazıyordu çok sonraları Galileo."Daha sonra kayığın kıyıya oturması veya başka bir engele takılması sonucu hareketinin yavaşladığını düşünelim.Bu durumda kayığın içindeki su , kayığın hareketi kadar bir hareket kaybına uğramayacak,bu hareketi koruyarak kayığın burnuna doğru ilerleyecektir.Kayığın burnunda su seviyesi artacak arkada ise azalacaktır.Eğer şimdi normal hızla ilerleyen kayığı hızlandırırsak, o zaman kayığın içinde olan su kayığın hızına hemen uymayacak ve arkasına doğru hareket edecektir.Su seviyesi arkada yükselecek,burnunda ise azalacaktır.Bu olay kesinlikle bu şekilde gerçekleşir.Bu anlatımı kolay ve her zaman deneye açık bir olaydır.."
...........................................................
Gezegenler dünya,yıldızlar ise güneşti.
............................................................
Galileo (kör olduktan sonra) Diodati'ye içindeki acıdan bahsederken:"Siz geçmiş asırlarda yaşayan bilgelerin her zaman görebilmelerine karşın , yaptığım şaşırtıcı gözlemlerle ve açık ispatlarımla yüzlerce ve binlerce kez genişletttiğim gökyüzünün ,dünyanın ve evrenin artık benim için işgal ettiğim bu yerden daha büyük olmayacak boyutlara kadar küçüldüğünü düşündüğüm zaman nasıl bir acı hissettiğimi düşünebiliyormusunuz?Kısa süre önce başıma gelen bu olayları sabırla ve itaatkırlıkla kabul edemiyorum.Fakat zaman bana bu olanları sabırla karşılamayı öğretecektir."

2 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş , galileo bilinmesi ve araştırmalari, bulguları öğrenilmesi gereken bir bilim insanı bu anlamda yazını çok beğendim.:) ama galileo'nun engizisyona karşı olan o meşhur sözünü de unutmamalı '' eppur si muove'' yani '' ama yine de dönüyor" :) ve bugune geldiğimiz de zamanın Galileo'yu haklı çıkardığını biliyoruz :) eline sağlık ve böyle bir kitap okuduğun için de ayrıca tebrik ediyorum :)

    YanıtlaSil
  2. ahhh evet asrın hatasını yaptım hatırlattığın için çok çok teşekkür ederim:)senin yorumlarına bayılıyorum bu yorumun için de ayrıca teşekkürler bana çok şevk veriyorsun :)hep böyle devam et olur mu eksik etme blogumda yorumlarını:)

    YanıtlaSil