23 Ağustos 2014 Cumartesi

OKUDUM 7#BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK -HARPER LEE

Yazar Harper LEE bu romanını 1936 yılında çocukken başından geçen bir olaydan esinlenerek yazmış.Kitapta kendi yerine koyduğu Jean Louse "Scout" ,abisi Jem,babası Atticus Finch ve arkadaşı Dill 'in Amerikanın küçük bir kasabasında Maycomb (bu kasaba kurgusaldır) bir zenciyi savundukları için başlarından geçen olaylar anlatılır.
İddia asılsız olmasına rağman,avukat olan babaları Atticus Zenci Tom Robinson 'u savunmakla görevlendirilir,ki gerçekten de zenciyi savunmaktadır,bu nedenden ötürü kasaba halkı Finch ailesini zenci dostu olmakla suçlar.Böylece bir dizi olaylar zinciri yaşanır.
Bu kitapta küçük bir bölümü anlatılsa da aslında Amerika'da bir dönemler yaşanan siyahileri köle olarak kullanma,hor görme ,ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapma ve bu kitapta anlatılanlara benzer daha bir çok ve daha kötü olayların yaşandığı zaten aşikar.
Kristof KOLOMB'un Amerikayı keşfetmesi ardından yerli halk Kızılderililrle savaşı kazandıktan sonra büyük toprak parçalarına sahip olan Amerikalılar yeni bir sorunla karşılaştılar;tarlalrını ekip biçecek,evin işlerini yapacak kölelik sorunu.17.yy'dan itibaren Afrika'dan Amerika'ya getirilen siyahiler burada zengin çiftlik sahiplerine satılmış,el emeklerini tarlalarda,evlerde satmışlardır.Özellikle pamuk tarlalrında çalıştırıldıkları için Amerikanın güney kesiminde kölelik hızla yayılmıştı.Köleliğin daha az yaygın olduğu kuzey eyaletlerinde ise kölelği insalık dışı ve barbar buldular ve kaldırılması için ayaklandılar.
1860 yılında köleliğin kaldırılması gerektiğine inanan Abraham LİNCOLN başkan seçildikten sonra bu çatışmalar iyce alevlendi ve köleliği savunan güney eyaletleri birlikten ayrılarak ayrı bir devlet kurmaya karar verdiler.Böylece Amerikada bir iç savaş (Ayrılık Savaşı) başladı ve dört yıldı sürdü 1861-1865.Savaş kuzeyin zaferiyle ve ülkede kölelğin kaldırılmasıyla son buldu.

Size yıllar önce adını bir dergide gördüğüm ve hayatını incelediğim Sojuner TRUTH'dan bahsetmek istiyorum
NewYork'da bir kölenin kızı olarak1797 yılında dünyaya geldi asıl adı Isabellla idi,13 çocuk doğurdu ve hepsinin köle olarak satıldığına tanık oldu.
1820'de kendisini döven ve çocuklarını satmak için ailesini parçalayan efendisinden kaçtı.1840larda kölelğie karşı yapılan gösterilere katıldı,hitabet yeteneği sayesinde etrafında birçok insan topladı.Anlattıkları dinleyenleri hayrete düşürecek cinstendi.Onun anlattıkları şeyler sayesinde kimi kölelik yanlıları  fikirlerini değiştirip ,yanında yer almaya başladılar.
TRUTH çocuklarının çoğunu kaybettikten sonra daha çok cesaretlendi ve efendisinin kendisine yaptıklarını bütün çıplaklığıyla anlatmaya başladı.Anlattığına göre:efendisi sık sık nedensiz yere prangalıyor,bluzunu yırttıktan sonra kendisini direğe bağlayıp,çığlıklar atana dek kırbaçlıyordu.
Ayrıca TRUHT siyahilerin köle gibi çalıştırıldıktan sonra hayvanların yediklerine benzer küspe gibi şeylerin yemek olarak kendilerine verildiğini söylüyordu.
Amerikadaki kadınların oy hakkı mücadelesi başladığında yine ön saflardaydı.İç savaş boyunca da aktif olarak çalıştı ve 1864 'de Beyaz SAray'a davet edilip Başkan Lincoln tarafından kutlandı.1870 de Amerika kadın Hakları Derneği 'ne katıldı ve Ölene dek burada mücadele verdi. 
Bu arada yukarda gördüğünüz resim Sojuner TRUTH'un satarak hareketeine maddi kaynak sağlamaya çalıştığı kartvizit fotoğrafı.Fotografın altında yazan slogan ise şöyledir:
"Aslına Destek olmak için suretini satıyorum"

2 yorum:

  1. vay canina ne guzel bir yazi olmus boyle :))
    isabellanin durumu gercekten trajik ve maalesef gercegin kucuk bir kismini temsil ediyor kendisi, irkciligin her turlusu kotu, insan olmanin bilinci kayboldugunda ya da ogretilmediginde boyle vahim sonuclar cikiyor ortaya...
    bulbulu oldurmek bir turlu okuyamadigim bir kitap filmini izlemistim okulda sinav konumdu filmi bile cok etkilemisti ki kitabini dusunemiyorum :) bu konulara ilgilisin gordugum kadariyla benim de ilgim coktur bu anlamda iki kitap tavsiye etmek isterim :) biri kolelikten kurtulus booker washington tarafindan yazilmis otobiyografi digeriye kokler- alex haley ' e ait :) bunlari da sevecegini dusunuyorum ve kokleri ben de okumadim henuz ekleyeyim :)
    hoh amma konustum :) ellerine saglik , cok iyi geldi dersten bunalan beynime :)

    YanıtlaSil
  2. yorumun için çok teşekkür ederim yazdıkların da bana iyi geldi:) evet bu tarz konulu kitap ya da filmler ilgimi çekiyor ki bu buz dağının görünen kısmı malesef ,insanın başka bir insana eziyet etmesi bu denli dışlamasını aklım almıyor gerçekten:(
    kitap önerilerin için teşekkür ederim listeme ekledim mutlaka okuyacağım :)

    YanıtlaSil